Se sadou grilovacího nářadí oslníte, bez ní si ublížíte

grilovací sady
Kousek grilovaného masa je chuťovka, kterou si nechají ujít možná tak zapřísáhlí vegani, ale rozhodně nikdo normální. Vzhledem k tomu, že nejlevnější funkční gril koupíte za pár stovek a trochu šikovnější člověk si ho klidně vyrobí i sám a dřevěné uhlí nebo pár špalíků ovocného dřeva vás také nezruinuje, do grilování na zahradě se pouští každý. Často až tváří v tvář žhavému grilu a masu, které je z jedné strany syrové a z druhé spálené jsou lidé připustit, že něco zanedbali. Třeba alespoň základní nástroje na práci s masem - grilovací nářadí.

Než se pustíte do grilování:

  1. Při roztápění grilu se snažte vyhnout chemii, zapomeňte na tekuté podpalovače a důvěřujte novinám a dřevěným třískám. Než se ale pustíte do přípravy jídla, dbejte na to, aby byl papír a dřevo zuhelnatělé a nekazily chuť jídla kouřem.
  2. Roztopte gril, rozpalte grilovací mřížku, pak ji bezpečně sejměte z grilu a důkladně ji okartáčujte kovovým kartáčem od připečených zbytků. To je minimum. Pokud grilovací mřížku myjete, před použitím ji potřete olejem, jinak se na ní maso okamžitě přichytí.
  3. Myslete na servírovací procedůru. Maso v miskách si musíte vedle grilu někde položit, ale není moc estetické je postavit na stůl mezi hosty. Mít gril u stolu, kde se sedí je navíc hazard, případný kouř může hostům otrávit celý večer. Gril postavte stranou a k němu stolek, kde budete pracovat se syrovým masem a zeleninou.

Proč používat grilovací nářadí?

Na grilu obracíme a posouváme uzeniny, maso nebo zeleninu, ze strany na stranu, z místa s větším žárem na okraj a naopak. Pokud si na pomoc vezmeme příbory - vidličku a třeba kuchyňský nůž, budou nás pálit ruce, protože je příbor moc krátký. Snaha rychle posunout maso a ucuknout povede nejspíš k tomu, že si ho hodíme na zem. Hlavní výhoda grilovacího nářadí je tedy jeho bezpečná délka, kdy při manipulaci na grilu nemusíme nijak spěchat ani uhýbat žáru.

grilovací set

Malá grilovací sada - nůž, vidlice na maso, obracecí kleště, obracečka s čepelí na naříznutí povrchu masa, štětec na potírání. Foto: homeware.cz


Do masa ani uzenin zbytečně nepícháme. Zejména u steaků je potřeba, aby se povrch uzavřel a nepustil ven šťávu. Když k posouvání a obracení steaku použijeme grilovací nářadí, tedy obracečku a kleště, vznikající krustu neporušíme a maso zůstane šťavnaté. Obracení vidličkou od příborové sady naopak maso vysuší a šťáva, která bude stékat do uhlíků, navíc začne hořet nebo produkovat štiplavý dým.

Maso potíráme, ale nepoléváme. Oživit povrch masa směsí oleje a koření, ve kterém se dosud steaky marinovaly, není špatný nápad. Ale polévání z misky vede ke stékání oleje na mřížku a do uhlíků, čemuž je lepší v obou případech zabránit. Grilovací sady obsahují šikovný štětec, rovněž na dlouhé násadě, kterým maso potřete kořením bez rizika. K naříznutí povrchu drůbeže, kýty nebo steaku tak, aby se marináda lépe vpila dovnitř, použijeme zubatou hranu obracečky z grilovací sady.

Náčiní v grilovací sadě je pevné a odolné, protože je vyrobeno pro použití venku a s velkými kusy potravin. Masivní ocel se neprohne pod váhou kilového steaku a nedojde úhony ani v mastnotě a neplánovaném nočním dešti.

Grilovací sady se steakovými příbory

Vedle šikovných setů obracečky, kleští, vidličky a štětce, které stačí na 90 % práce kolem grilu, můžete koupit i grilovací nářadí s šesti sadami steakových příborů. běžné příbory si totiž s vysokým steakem neporadí a zejména v rukou křehčích žen jsou nepoužitlené (proto možná také ženy obecně steaky odmítají a šidí se cuketou). Steakový jídelní nůž je zoubkovaný a dostatečně obratný na to, aby rozkrojil i rare steak bez použití síly. Vážně, není to o ostří nebo síle, ale o zoubcích.

grilovací sada
Velká grilovací sada v kufříku s množstvím užitečných doplňků, jako je kovový kartáč, slánka s pepřenkou nebo sada steakových příborů pro šest hostů. Foto: homeware.cz


Grilovací nářadí v kufříku

Asi neexistuje domácnost, kde by bylo dost místa na další vybavení. Zejména pokud si představíte grilovací nářadí i s příborovými sadami, nebo třeba jehlami na kukuřici a špízy. Naštěstí byl někdo tak chytrý, že je začal vyrábět v měkkém látkovém obalu, kde má každý kus svoji kapsičku, nebo přímo v lehkém hliníkovém kufru, kde je každý kousek grilovacího nářadí uložen na svém místě v molitanové desce. Takový kufřík totiž na zimu postavíte do garáže nebo schováte do skříně a nemůže se stát, že bude na začátku léta něco chybět.


Žádné komentáře:

Okomentovat