Než se pustíte do grilování:
- Při roztápění grilu se snažte vyhnout chemii, zapomeňte na tekuté podpalovače a důvěřujte novinám a dřevěným třískám. Než se ale pustíte do přípravy jídla, dbejte na to, aby byl papír a dřevo zuhelnatělé a nekazily chuť jídla kouřem.
- Roztopte gril, rozpalte grilovací mřížku, pak ji bezpečně sejměte z grilu a důkladně ji okartáčujte kovovým kartáčem od připečených zbytků. To je minimum. Pokud grilovací mřížku myjete, před použitím ji potřete olejem, jinak se na ní maso okamžitě přichytí.
- Myslete na servírovací procedůru. Maso v miskách si musíte vedle grilu někde položit, ale není moc estetické je postavit na stůl mezi hosty. Mít gril u stolu, kde se sedí je navíc hazard, případný kouř může hostům otrávit celý večer. Gril postavte stranou a k němu stolek, kde budete pracovat se syrovým masem a zeleninou.
Proč používat grilovací nářadí?
Na grilu obracíme a posouváme uzeniny, maso nebo zeleninu, ze strany na stranu, z místa s větším žárem na okraj a naopak. Pokud si na pomoc vezmeme příbory - vidličku a třeba kuchyňský nůž, budou nás pálit ruce, protože je příbor moc krátký. Snaha rychle posunout maso a ucuknout povede nejspíš k tomu, že si ho hodíme na zem. Hlavní výhoda grilovacího nářadí je tedy jeho bezpečná délka, kdy při manipulaci na grilu nemusíme nijak spěchat ani uhýbat žáru.
Malá grilovací sada - nůž, vidlice na maso, obracecí kleště, obracečka s čepelí na naříznutí povrchu masa, štětec na potírání. Foto: homeware.cz
Do masa ani uzenin zbytečně nepícháme. Zejména u steaků je potřeba, aby se povrch uzavřel a nepustil ven šťávu. Když k posouvání a obracení steaku použijeme grilovací nářadí, tedy obracečku a kleště, vznikající krustu neporušíme a maso zůstane šťavnaté. Obracení vidličkou od příborové sady naopak maso vysuší a šťáva, která bude stékat do uhlíků, navíc začne hořet nebo produkovat štiplavý dým.
Maso potíráme, ale nepoléváme. Oživit povrch masa směsí oleje a koření, ve kterém se dosud steaky marinovaly, není špatný nápad. Ale polévání z misky vede ke stékání oleje na mřížku a do uhlíků, čemuž je lepší v obou případech zabránit. Grilovací sady obsahují šikovný štětec, rovněž na dlouhé násadě, kterým maso potřete kořením bez rizika. K naříznutí povrchu drůbeže, kýty nebo steaku tak, aby se marináda lépe vpila dovnitř, použijeme zubatou hranu obracečky z grilovací sady.
Náčiní v grilovací sadě je pevné a odolné, protože je vyrobeno pro použití venku a s velkými kusy potravin. Masivní ocel se neprohne pod váhou kilového steaku a nedojde úhony ani v mastnotě a neplánovaném nočním dešti.
Grilovací sady se steakovými příbory
Vedle šikovných setů obracečky, kleští, vidličky a štětce, které stačí na 90 % práce kolem grilu, můžete koupit i grilovací nářadí s šesti sadami steakových příborů. běžné příbory si totiž s vysokým steakem neporadí a zejména v rukou křehčích žen jsou nepoužitlené (proto možná také ženy obecně steaky odmítají a šidí se cuketou). Steakový jídelní nůž je zoubkovaný a dostatečně obratný na to, aby rozkrojil i rare steak bez použití síly. Vážně, není to o ostří nebo síle, ale o zoubcích.
Velká grilovací sada v kufříku s množstvím užitečných doplňků, jako je kovový kartáč, slánka s pepřenkou nebo sada steakových příborů pro šest hostů. Foto: homeware.cz
Grilovací nářadí v kufříku
Asi neexistuje domácnost, kde by bylo dost místa na další vybavení. Zejména pokud si představíte grilovací nářadí i s příborovými sadami, nebo třeba jehlami na kukuřici a špízy. Naštěstí byl někdo tak chytrý, že je začal vyrábět v měkkém látkovém obalu, kde má každý kus svoji kapsičku, nebo přímo v lehkém hliníkovém kufru, kde je každý kousek grilovacího nářadí uložen na svém místě v molitanové desce. Takový kufřík totiž na zimu postavíte do garáže nebo schováte do skříně a nemůže se stát, že bude na začátku léta něco chybět.
Žádné komentáře:
Okomentovat