Vaříme v Tajine

Jak málo stačí. V hrncích Tajine vařilo v Čechách pár znalců a cestovatelů, než se objevily v pořadu Zdeňka Pohlreicha. A najednou je chce každý. Proč ne. Jsou totiž skvělé. Tajine pochází z Maroka a používá se v celé severní Africe. V Evropě je s výhodou využíváme buď na dušení běžných evropských jídel, nebo přímo na marocké Tajine recepty.


Co je to Tajine?

Jednoduchá odpověď - Tajine je nádoba s plochou miskou dole a s vysokou kónickou poklicí nad ní, v drtivé většině celá včetně poklice vyrobená z masivní varné keramiky. Ať už máte v ruce pestře malovaný Tajine přímo z tržnice v Maroku, nebo praktický jednobarevný Tajine vyrobený v Evropě, například francouzským výrobcem Emile Henry, u obou je důležitý předpoklad, aby snesly žár otevřeného ohně a daly se použít v troubě. Původní uživatelé nádob Tajine - maročtí pastevci, vařili v Tajine hrncích na hliněných troubách.

Belgický výrobce BergHoff pak například vyrábí Tajine s dolní miskou z litiny a keramickou poklicí, díky čemuž může tento hrnec stejně komfortně fungovat na indukci.

Jak Tajine funguje?


Dušení na nízké teplotě dává pokrmu intenzivní chuť díky tomu, že v průběhu přípravy není potřeba přilévat další vodu - ta odpařená prostě kondenzuje a stéká z poklice zpátky do dolní nádoby. Takto dobře dokážou s vodou hospodařit lepší litinové hrnce, ale tvar a funkce hrnce Tajine je k tomu přímo předurčená.

Dobře odhadnutá nižší teplota způsobuje v dušeném pokrmu pouze drobné probublávání a ani po dlouhé době tak nedojde k jeho připálení.

Co v Tajine dusit?


Z evropských receptů je Tajine perfektní na jakékoliv druhy ragů nebo lečo, ale kvůli tomu si ho samozřejmě nekupujeme. Originální africké Tajine recepty jsou založené hlavně na využití římského kmínu, cayenského pepře, skořice, zázvoru, kurkumy a podobných exotik. Maso se klade na dno hrnce spolu s velkými kusy zeleniny, které by se v průběhu dušení neměly úplně rozvařit. Pravidelně využijeme brambory nebo cuketu, najdete i recepty s maniokem, olivami, datlemi a dalším ovocem.

Kde Tajine koupit?



Tajine francouzského výrobce Emile Henry. Varná keramika Flame je určená i pro otevřený plamen plynových sporáků, do trouby se samozřejmě dá použít také. K dispozici ve více barvách a velikostech. Fotografie: Homeware.cz


Tajine belgické firmy BergHOFF kombinuje misku ze smaltované litiny s poklicí z varné keramiky. Tento Tajine může i na indukci, což mnoho dalších Tajine nemůže. Fotografie: Homeware.cz


Luxusní Tajine z nové řady 1850 výrobce Emile Henry představuje další kousek pokroku - i tento Tajine může na indukci. Fotografie: Homeware.cz



Žádné komentáře:

Okomentovat