Sada nádobí a průvodce výběrem materiálů

Pokud jde o materiály, ze kterých může být vyrobené nádobí v kuchyni, máme dnes největší výběr v historii. Nejen že přineslo nové století některé nové, ale ty tradiční se zdaleka neloučí a některé dokonce zažívají renesanci. Pojďme si říci, jak by mohla vypadat vaše nová sada nádobí a z jakého materiálu pořídit jednotlivé kusy na její doplnění.

Hlavním důvodem, proč si vůbec pořizovat nádobí v sadě a ne po kusech, je jednotná konstrukce. Nejen že hrnce často můžete skladovat zasunuté do sebe, ale hlavně budou na zdroji tepla pokaždé reagovat stejně, což je o hodně pohodlnější, než když si sadu nádobí namícháte z různých značek. Dnes se ale budeme bavit o materiálu.

Nerezová ocel - ideální materiál pro sadu hrnců


Začneme tím, co nikoho nepřekvapí. Drtivá většina lidí má doma sadu nádobí z nerezové oceli, především kvůli tomu, že dobře vypadá a potřebuje naprosto minimální údržbu. Nerezová ocel je hygienicky nezávadná, nereaguje s potravinami nebo vlhkostí a je velmi odolná proti poškrábání. Hlavně ale ani poškrábáním, ani ztrátou původního lesku neztrácí nic na své užitné hodnotě.

Dál se budeme zabývat hlavně tím, proč nerez není vhodná na všechno a proč si pořídit další kousky nádobí z jiného materiálu.

sada nádobí

Šestidílná sada nádobí BergHOFF Zeno z krásně leštěné nerezové oceli (12 ks počítáno včetně poklic). Pro někoho možná příliš velká, ale pro čtyřčlennou rodinu akorát. Obsahuje i zmíměnou hlubokou pánev na dušení.


Litina - perfektní na pečení a smažení


Jedním z materiálů, který prožívá návrat do moderní kuchyně sotva po jedné dvou generacích, co se ho zbavovaly, je litina. Chemicky se jedná o čisté železo a uhlík ve slitině, což přilákalo pozornost lidí, kteří se rádi zabývají konspiracemi o jedovatosti nerezi nebo nepřilnavých povrchů a hliníku. Opravdoví kuchaři mají doma ale litinovou pánev kvůli steakům a těžký litinový hrnec kvůli dušení nebo pečení velkých kusů masa. Lépe nekoupíte.

litinová pánev skeppshult

Nic neporazí klasickou litinovou pánvičku na smažení, v tomto případě 28 cm od výrobce Skeppshult. Dřevěné madlo nepálí a kvůli vyšší hmotnosti máte k dispozici i malé madlo na druhé straně pánve, to bude ovšem vyžadovat rukavici.


Hliník s nepřilnavými povrchy - nádobí pro nízké teploty


Pánvičky s teflonovým povrchem, které jsme před revolucí záviděli lidem v zahraničních reklamách, třicet let je pak používali a dnes je zahazujeme kvůli fámám o jejich jedovatosti, nám představily nový svět, kde se na pánvi peče, restuje nebo dusí s minimem tuku nebo vody, protože se její povrch odmítá spojit během připalování s jídlem.

nepřilnavá pánev portofino
Pánvička pro každodenní použití může vypadat třeba takto, je vyrobená z hliníku, na kterém je nanesen odolný minerální povrch připomínající žulu. Velmi oblíbená Portofino Granitium 24 cm od výrobce Ballarini.


Nepřilnavé nádobí se ve většině případů vyrábí z hliníkové slitiny a je z obou stran kryté hygienicky nezávadnými vrstvami. Je velmi lehké do ruky a podporuje ekologicky šetrné vaření kvůli nízké spotřebě tepla a tuku. Najdete v něm i celé sady nádobí, většinou si ale budete pořizovat z tohoto materiálu hlavně pánve, u kterých nejlépe vyniknou výhody a nevadí jejich kratší životnost. Titanové nádobí také spadá do kategorie hliníku s nepřilnavým povrchem.


Sklo a keramika - perfektní na pečení v troubě, estetické


Kdo si nikdy neudělal zapékané brambory nebo lasagne v kameninové míse, o hodně přichází. Tlustostěná keramika po nahřátí krásně rovnoměrně sálá a na kvalitě a hloubce propečení je to dost poznat. Navíc skvěle vypadá a nikdo se neurazí, když kuchařka přinese kameninovou mísu na stůl a servíruje až tam. Varné sklo má do značné míry stejné vlastnosti a navíc je průhledné, což oceníte při letmém pohledu, jestli třeba nevyschla voda pod masem.

keramická mísa geminis
Obdélníková kameninová pečící mísa s víkem, BergHOFF Geminis. Velmi výhodné pořizovací náklady, přesvědčivé výsledky pečení a krásný vzhled i během servírování na stůl.


Verdikt - jak si doma poskládat nádobí chytře a úsporně?


Základní sada nádobí je nejlepší z nerezové oceli. Měla by obsahovat alespoň tři velikosti hlubokých hrnců, rendlík na ohřívání malých porcí nebo vaření omáček, může nebo nemusí obsahovat velkou hlubokou pánev na dušení, které se také říká kastrol.

Pánvičky je lepší pořídit hliníkové s nepřilnavým povrchem, keramické, titanové, nebo klidně i obyčejnější. Potřebovat budete jednu běžnou, jednu hlubokou s poklicí na dušení (pokud není v nerezové sadě) a pravděpodobně i wok, pokud rádi restujete nudle nebo děláte velká jídla zároveň se zeleninovou oblohou.

Do trouby sice můžete dát nerezový hrnec, ale nebude to nic moc. Lepší je v tomto případě litina, kamenina, nebo varné sklo. Tyto materiály všechny výborně sálají a dobře drží nabyté teplo, takže nejen rovnoměrně propečou, ale budou jídlo udržovat teplé i při servírování.


Žádné komentáře:

Okomentovat