Odšťavňovač - zdravá móda?

Čím horší máme životosprávu kvůli sedavému zaměstnání, tím více jsme ochotní zaplatit za něco, čím to napravíme. Dřeme se ve fitku (v lednu), koupíme si kolo, na kterém nejezdíme, začneme odšťavňovat metráky ovoce a všem pod nos strkat své recepty na vymačkané šťávy. Zázraky se ale nedějí.


Je odšťavňování nafouknutá bublina?

Samozřejmě že není. Jako u všech věcí je ale potřeba vědět, co od něj očekáváme a potom nebudeme zklamaní. Šťáva vymačkaná z čerstvého ovoce a zeleniny v odšťavňovači není všelék a v určitých případech není ani příliš prospěšná.

Co je a co není šťáva z odšťavňovače

S přelomem roku přijde půlka vašich kamarádek vždycky se zázračnou očistou založenou na vymačkané červené řepě, okurku a co já vím, třeba mrkvi a banánech. S představou, že je tělo po Vánocích plné toxinů a jedině hladovka s ovocnou šťávou mu pomůže, se pouští do delších nebo kratších experimentů se svým zdravím.


Šťáva, která teče z odšťavňovače, vypadá jako koktejl všeho nejlepšího, co do sebe můžeme dostat. Jako doplněk ano, ale hladovky nezkoušejte. Fotografie: https://pixabay.com/p-465832/


Prospěšnost půstů je založená na pověrách a klamném zdání, že po dvou dnech hladovění cítíme příliv nové energie. Tělo dohnané na hranici kolapsu skutečně uvolní poslední zásoby, takže se člověk najednou cítí soustředěný a plný síly. Rozhodně to ale není zdravé.

Vymačkaná šťáva obsahuje vitamíny a další ve vodě rozpustné látky, kterými rostlinná strava prospívá organismu, ale postrádá bílkoviny, vlákninu a tuky pro to, aby byla plnohodnotnou stravou. Když víme, že nemáme ve stravě dost ovoce a zeleniny, je vhodným doplňkem, nikoliv náhradou pestrého jídla.

Dva typy odšťavňovačů a zbytečná hádka

Odšťavňovače máme odstředivé a šnekové. Ty první ovoce strouhají a dužinu vymačkají v rychle rotujícím nerezovém sítku, ty druhé protlačí nakrájený materiál přes sítko šnekovým dopravníkem. Odstředivé odšťavňovače lépe pracují s tvrdší dužinou, šnekové lépe zpracují listovou zeleninu. Ale to je jediný rozdíl.


Pokud si zakládáte na kvalitě, měli byste zkusit odšťavňovač Vita Juicer Novis. Fotografie: Homeware.cz


Celý internet vám bude tvrdit, jak si rychlým strouháním dužiny v odstředivém odšťavňovači zničíte všechny vitamíny, ale nebojte, není to pravda. K oxidaci vitamínů dochází poměrně rychle u šťávy z obou odšťavňovačů, ale pokud je vypijete čerstvé, o nic moc nepřijdete.

Žádné komentáře:

Okomentovat