Jak udržovat povrch keramické pánve?

Keramický povrch není a nikdy nebude Teflon, pokud jde o mimořádné nepřilnavé vlastnosti. Svojí povahou, tvrdostí, ale i při pohledu pod mikroskopem se jedná o chemicky i fyzikálně úplně odlišný materiál, který má vlastnostmi spíš blízko smaltu a podle toho je potřeba se k němu chovat, pokud si nechceme nádobí zničit. Jednou z činností, které bychom se měli třeba 2x ročně věnovat, je takzvané vypečení povrchu. Jak na to?


Předně - jak je tomu vlastně s toxicitou Teflonu, PTFO a PFOA? Teflon a jemu podobné látky se chovají podobně jako vosk a jsou přirozeně nepřilnavé při pečení. Jenže se při teplotách nad 250 °C začínají pomalu odpařovat a jejich výpary jsou tak trochu jedovaté. Tak, a teď jak? Bát se, nebo se nebát?

Teflonek není potřeba se bát, ale i tak...


250 °C je teplota, na které se vaše pánev rychle začne ničit. Pokud ji nepečete prázdnou, je dost těžké takové teploty dosáhnout. A kdyby se to přece povedlo - jedli byste jídlo z pánve, která se při pečení zničila?

Sami jistě cítíte, že způsobit si zdravotní potíže výpary z Teflonu je dost složité. Ale přesto - tyto dvě kontroverzní látky se přestaly používat. Vznikají černé nepřilnavé povrchy na bázi syntetických pryskyřic, nebo máte možnost zvolit alternativu - keramickou pánev.

Je keramická pánev nepřilnavá? Jak se to vezme.


Na prvních pár pokusů můžete na keramice skutečně smažit vejce bez oleje, ale radši to nedělejte. Keramický povrch je rozhodně mnohem nepřilnavější, než nerez nebo smalt, ale kvality povrchu teflonových pánví nedosahuje. Jeho síla je především v tvrdosti a odolnosti proti poškrábání a tvoří tak vlastně určitý kompromis - mnohem menší riziko připálení, než na nerezu, a výdrž hladkého povrchu mnohem delší, než u plnokrevných nepřilnavých pánví.

Jenže - jak dlouho? A jak pánev udržovat?


Jídlo se na keramických pánvích skutečně po nějaké době začne lehce přichytávat. Dá se tomu ale předejít a životnost keramické pánve citelně prodloužit - vypečením povrchu, podobně, jako se to dělá s litinou.

Princip - přismahnout tenkou vrstvičku jedlého oleje na povrchu tak, že vytvoří svým způsobem nepřilnavý film.

údržba keramických pánví

Takto nalijte olej do keramické pánve a zahřívejte. Nic složitého. Fotografie: homeware.cz


Jak na to - postavte pánvičku na sporák a nechte ji zahřívat. Vezměte smažící olej, nemusí být z oliv, hlavně aby umožňoval vysokou teplotu bez přepálení. Nalijte do pánve tenkou hladinku oleje a mašlovačkou potřete vnitřní stěny. A čekejte. Na správné teplotě se začne z oleje kouřit a to je přesně to, čeho jsme chtěli dosáhnout. Nechte 30 minut péct, pouze udržujte stěny mastné a kdyby se dělala suchá místa na dně, roztírejte mašlovačkou olej i tam.

jsou keramické pánve nepřilnavé?

Pokud je vám líto oleje, můžete ho dát jen trochu a pravidelně roztírat, taky to jde. Fotografie: Homeware.cz


Vzniklý tenký připálený film bude fungovat podobně, jako na dobře udržované litinové pánvi. Vydrží asi půl roku, pokud ho nevezmete jarem a drátěnkou, takže při čištění pánve používejte jen ubrousek a vodu.

nepřilnavost keramických pánví

A zapomeňte na smažení bez tuku. Jídlo se nemusí v oleji koupat, jako třeba na nerezové pánvičce, ale pánev by měla být trochu promaštěná, jako na obrázku. Fotografie: Homeware.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat