Proč k pečení chleba použít keramickou formu?

Klasický chléb patří tak nějak k základům středoevropské stravy a vlastně bylo dost zvláštní, že jsme v nedávné minulosti prakticky veškerý chléb kupovali v marketech a téměř nikdo si ho nepekl doma. Teď se situace trochu otáčí a i když se asi nestane zázrak, že by naše ulice voněly pečením, tak trochu vyzkoušené má pečení chleba už kdekdo a řada z nás domácí chleba peče pravidelně. Co takhle to pečení posunout na jinou úroveň?

Těsto je směsí mouky a vody a tak si chléb při pečení samozřejmě část vlhkosti udrží a část se odpaří. K tomu, aby byla výsledná kůrka zlatavá a křupavá (ne měkká a sypká od mouky) se zpravidla v posledním časovém úseku do trouby dává miska s vodou a domácí pekaři také často v určitém momentě chléb povytáhnou a potírají pírkem vodou. Pozitivní zprávou je, že s novou keramickou formou to není potřeba. Ale všechno popořadě.

Formy Emile Henry nabízejí několik základních tvarů podle nejčastějších tvarů bochníku chleba, od kulaté až po dlouhé bagety. Forma na pečení chleba v granátové barvě, Homeware.cz


Proč pečeme tak rádi v keramice?

Všimněte si, že i přes svou hmotnost a křehkost je pečící keramika velmi oblíbená. Zapečené brambory, těstoviny, ale i pečínka nebo kuře chutnají nejlépe, když se pečou ve skle, v litině nebo právě v keramice. Důvod je pro to jeden hlavní, a to je způsob, jak tyto tři materiály absorbují teplo a jak ho vyzařují směrem k pečenému masu / zelenině / chlebu. Rovnoměrně. Ano, vaše trouba nemusí péct úplně dokonale, ale nádobí s masivními stěnami se postará o celkem rovnoměrnou distribuci a propečení pěkně do hloubky.

Dobře, ale jak je to s tou vlhkostí?

Horní poklice pečících forem Emile Henry, o kterých je dneska řeč, není zevnitř glazovaná. Porézní keramika tak do určité míry přijímá vlhkost, která utíká z pečeného chleba, a na konci pečícího procesu ji opět uvolňuje. Tím je zaručeno jemné a rovnoměrné zvlhčení v posledních momentech pečení, kdy se formuje zlatavá kůrka.

A to je všechno?

Vůbec ne. Pečící formy z burgundského jílu díky opravdu propočítanému vyklenutí horní poklice fungují vlastně jako taková malá kamenná pícka. Kromě zmíněné práce s vlhkem vyzařují shora teplo, jako kdyby se nad chlebem klenula kamenná pec.

A nedělá to každá keramická forma?

Francouzi jsou mistři gastronomie a jejich bagety dobyly svět způsobem, jakým se to nepovedlo ani nejslavnějším vojevůdcům. Značka Emile Henry má už velmi dlouhou tradici ruční výroby a velmi pečlivé kontroly kvality. Každý kus je originál a dokonce nese vyražený symbol pracovníka pro lepší sledování jakosti. Tvar, materiál a koneckonců i barvy jsou během generací vyladěné k naprosté dokonalosti.

Žádné komentáře:

Okomentovat