Klasický chléb patří tak nějak k základům středoevropské stravy a vlastně bylo dost zvláštní, že jsme v nedávné minulosti prakticky veškerý chléb kupovali v marketech a téměř nikdo si ho nepekl doma. Teď se situace trochu otáčí a i když se asi nestane zázrak, že by naše ulice voněly pečením, tak trochu vyzkoušené má pečení chleba už kdekdo a řada z nás domácí chleba peče pravidelně. Co takhle to pečení posunout na jinou úroveň?
Těsto je směsí mouky a vody a tak si chléb při pečení samozřejmě část vlhkosti udrží a část se odpaří. K tomu, aby byla výsledná kůrka zlatavá a křupavá (ne měkká a sypká od mouky) se zpravidla v posledním časovém úseku do trouby dává miska s vodou a domácí pekaři také často v určitém momentě chléb povytáhnou a potírají pírkem vodou. Pozitivní zprávou je, že s novou keramickou formou to není potřeba. Ale všechno popořadě.
Proč pečeme tak rádi v keramice?
Všimněte si, že i přes svou hmotnost a křehkost je pečící keramika velmi oblíbená. Zapečené brambory, těstoviny, ale i pečínka nebo kuře chutnají nejlépe, když se pečou ve skle, v litině nebo právě v keramice. Důvod je pro to jeden hlavní, a to je způsob, jak tyto tři materiály absorbují teplo a jak ho vyzařují směrem k pečenému masu / zelenině / chlebu. Rovnoměrně. Ano, vaše trouba nemusí péct úplně dokonale, ale nádobí s masivními stěnami se postará o celkem rovnoměrnou distribuci a propečení pěkně do hloubky.
Dobře, ale jak je to s tou vlhkostí?
Horní poklice pečících forem Emile Henry, o kterých je dneska řeč, není zevnitř glazovaná. Porézní keramika tak do určité míry přijímá vlhkost, která utíká z pečeného chleba, a na konci pečícího procesu ji opět uvolňuje. Tím je zaručeno jemné a rovnoměrné zvlhčení v posledních momentech pečení, kdy se formuje zlatavá kůrka.
A to je všechno?
Vůbec ne. Pečící formy z burgundského jílu díky opravdu propočítanému vyklenutí horní poklice fungují vlastně jako taková malá kamenná pícka. Kromě zmíněné práce s vlhkem vyzařují shora teplo, jako kdyby se nad chlebem klenula kamenná pec.
A nedělá to každá keramická forma?
Francouzi jsou mistři gastronomie a jejich bagety dobyly svět způsobem, jakým se to nepovedlo ani nejslavnějším vojevůdcům. Značka Emile Henry má už velmi dlouhou tradici ruční výroby a velmi pečlivé kontroly kvality. Každý kus je originál a dokonce nese vyražený symbol pracovníka pro lepší sledování jakosti. Tvar, materiál a koneckonců i barvy jsou během generací vyladěné k naprosté dokonalosti.
Žádné komentáře:
Okomentovat